• Veganmannen

VEGANMANNENS NØTTESTEK

Oppskrift på en enkel, vegansk og smakfull nøttestek du kan lage til jul eller nyttår. Den inneholder kun enkle ingredienser du får tak i på lokalbutikken og den kan fint lages ferdig dagen før du skal steke den.

INGREDIENSER

  • En halv pakke vegansk butterdeig (for eks. Findus)

  • 1,5 dl tørre røde linser (kokes opp i dobbelt vann, 3 dl), evt. 3 dl ferdigkokte linser på boks

  • 1 gul løk

  • 3 hvitløksfedd

  • 200 gram diverse nøtter (valnøtter, hasselnøtter, mandler eller cashewnøtter)

  • En håndfull fersk bladpersille eller kruspersille (ca. 3 ss finhakket)

  • 10 biter med tørket aprikos (hakkes i små biter)

  • 1 ts muskat

  • 1 ts løkpulver

  • Litt chilikrydder (kan sløyfes)

  • 1 ts koriander

  • 1 ts ingefærpulver

  • 1 ts grønnsaksbuljong

  • 1/2 ts nellikpulver

  • 1 ts karri

  • 1 ts røkt maldonsalt (kan sløyfes)

  • 1 ss vegansk BBQ-saus (kan sløyfes)

  • 0,5 dl vann (se an hvor mye du trenger)

  • 25 gram havregryn eller brødsmuler

  • Smak til med salt og pepper


FREMGANGSMÅTE

1. Begynn med å ta ut butterdeigen fra fryseren. Legg tre plater (halvparten av pakken) ut på en asjett så den kan begynne å tine. Legg resten tilbake i fryseren.

2. Skyll de tørre linsene i en sil, og kok i 15-20 min i dobbelt vann. Eventuelt kan man bruke ferdigkokte linser men det blir bedre konsistens på steken med de du koker selv.

3. Hakk opp løk og hvitløk. Stekes i noen minutter. Settes så til siden.

4. Grovhakk nøttene med kniv til ønsket konsistens, eller bruk en foodprosessor (jeg liker å ha litt biter, ikke helt melete).

5. Bland nøttene, løken, alle krydderne, aprikosen, urtene og linsene i en stor bolle. Bland inn brødsmuler eller havregryn til ønsket konsistens og smak til med salt og pepper. Spe på med vannet om blandingen er for tørr. Smak på blandingen om du er fornøyd, hvis du vil ha mer krydder så bare slå deg løs.

6. Kjevle ut butterdeigsplatene og lapp de sammen til en stor deig. Putt så nøttestekblandingen i midten og pakk deigen rundt.

7. Stekes på 200 grader i 40-45 min midt i ovnen. Jeg pleier å ha den på en rist med bakepapir. Ta den ut når den har blitt god og gylden i fargen.


PS: Vanlige stilte spørsmål med svar finner du lenger ned i innlegget.

I 2013 lagde jeg denne oppskriften på God Morgen Norge, se innslaget her:


OFTE STILTE SPØRSMÅL

  • Tåler du ikke gluten? Bruk glutenfrie havregryn og dropp butterdeigen. Stek den i en brødform isteden (husk bakepapir).

  • Hvis du mangler noen av krydderne i oppskriften, bare bruk de de har hjemme eller liker selv. Bare prøv deg frem.

  • De fleste butterdeiger er veganske, bare les bak på pakningen. Rema 1000, Kiwi, Meny og flere butikker har merket Findus blant annet som er vegansk.

  • Tåler du ikke nøtter? Bytt ut med diverse frø som solsikkekjerner eller evt pinjekjerner.

  • Tørket aprikos kan sløyfes, men gir en veldig god og mild sødme i steken.

  • Nøttesteken kan fint lages dagen før. Bare pakk den inn i litt plastfolie og legg i kjøleskapet til den er klar for ovnen.

  • Ta gjerne mer krydder i om du ønsker det, eller legg til andre krydder eller urter du liker eller har hjemme.


Følg meg gjerne på Facebook og Instagram for flere oppskrifter, tips og triks.

0 visninger

FØLG MEG

  • YouTube - svarte sirkelen
  • Snapchat - svarte sirkelen

© 2019 - Thomas Olsen